ETGB Nedir?
ETBG’nin ne olduğuna ilişkin merak edilen bir çok soru bulunmaktadır. Öncellikle ETGB, e ticaret işlemlerinde kullanılan bir beyannamedir. Gümrük işlemlerinin daha kolay olması için bu uygulama oldukça pratiktir. ETGB ile yapılan tüm işlemler ise elektronik ortamda halledilir. Uluslararası nakliye ve ticaret için bu işlem, oldukça profesyonel bir yöntemdir.
E ticaret işlemlerinde ürünlerin gümrük işlemleri için bir çok seçenek bulunmaktadır. ETGB, bunlardan biridir ve işleri daha da kolaylaştırmaktadır. ETGB nedir? Sorusuna gelince bu uygulama, gümrük işlemleri için en kısa yoldur. Nakliyede işleri daha da kolaylaştıran ETGB, aynı zamanda hizmetlerin de hızlı bir şekilde verilmesini sağlar.
ETGB Ne İşe Yarar?
Yurt dışına mal gönderme ve alma işlemleri, gümrüğe bağlıdır. Bu nedenle ülkeye giren tüm ürünlerin girişi ve çıkışı gümrük beyannamesi ile tescil ettirilir. Gelişen teknoloji ile birlikte bu işlemler ise elektronik ortamda gerçekleştirilir. ETGB, bu konuda işlemlerin anında yapılmasını sağlayan bir yöntemdir. ETGB ne işe yarar? Sorusunun detayı ise oldukça geniştir.
ETGB, e ticaretin hayatımızdaki kullanımı ve gelişmesiyle ortaya çıkan bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde gümrük için işlemler eksiksiz bir şekilde hâlledilmektedir. Daha gelişmiş bu işlem ile de Türkiye’ye gelen ve çıkan ürünlerin matbu bir gümrük beyanı gerekmez. Çünkü, bu işlem sayesinde gümrük beyanı dijital ortamda hızla yapılır.
ETGB Nasıl Yapılır?
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, ürünlerin tüm işlemlerinin yapıldığı aşamadır. Bu kısımda gümrük işlemleri için pek çok alternatif vardır. ETGB, bu işlemlerin yapıldığı bir uygulamadır. E-ticaret sektöründe de daima kullanılan bu uygulama ile Türkiye’den çıkacak ürünlerin gümrük beyannamesi yapılır.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi İçerikleri
ETGB, günümüzde gelişmiş bir uygulama hâline gelmiştir ve işleri oldukça hızlandırmıştır. Bu uygulama ile de tüm işlemler ve beyanname elektronik ortamda girilir. Daha sonra gümrük vergilerinin hesaplanması da bu uygulama üzerinden yapılır. ETGB uygulaması içerikleri ve neleri kapsadığı ise şu şekildedir;
- Bireyin yanında getirmediği, ülkeye girmesinden 3 ay önce veya sonra gönderilen eşyalar
- Müzeler, kütüphaneler ve bilimsel projeler yapan kurumlara ait yazılı yayınlar
- Numune eşyaların gönderimi
Tüm bunlar Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi içeriğine girmektedir. Bunun dışında telefon ve elektronik eşyalar, kimyasal ürünler, denetim gerektirdiği için EKGB’ye girmez.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Formu
Elektronik ortamda her şeyin hâlledilmesi, gümrük işlerini de kolaylaştırmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde kullanılan bu uygulama ile form doldurmanız gerekmektedir. ETGB bilgi formu için belirtmeniz gereken bilgiler ise sırasıyla şunlardır;
- Telefon veya mail
- Vergi numarası
- Ürün ile birlikte teslimatı yapılan tüm belgeler
- Ürün adedi
- Alıcı firma
- Ödeme yöntemi
- Net brüt kg
- Fatura no ve tarih bilgisi
- Gelen ve giden ürünlerin özellikleri
ETGB’NİN Avantajları Nelerdir?
İnternet ortamında yapılan tüm işlemlerin hızı ile hayatımız daha da kolaylaşmıştır. Gümrük işlemlerinde de sağladığı kolaylıklar ile yurt dışına ürün gönderimi de hızlanmıştır. Bu sistemde öncellikle de e-ticarete pratiklik kazandırmıştır. Daha bir çok olumlu tarafıyla ETBG’nin avantajları şu şekildedir;
- Bu işlemde beyanname ile ödeme işlemleri aynıanda yapılır
- Kredi kartı ile ödeme yapılabilmektedir
- Tüm işlemler dijital ortamda tek seferde halledilir
- Ödemeler mobil üzerinden gerçekleştirilir
- Gümrük müşavir ücreti gerektirmez
- Tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılması sebebiyle belge işi çıkmaz
- KDV iadesi alınmasına imkân sağlar
Bunun gibi daha bir çok avantajı ile ETBG, gümrük işlemlerinde sürekli olarak tercih edilmektedir. Bununla birlikte ETGB sayesinde gönderilen ürünlerin durumu hakkında da bilgi alınabilir. Bunun için de yine Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi üzerinden inceleme yapılır.