Lojistik Nedir?

Taşıma alanı ile ilgili olan kişilerin merak ettikleri sorulardan biride lojistik nedir? Lojistik, tüketim mallarının üretim noktasından tüketim noktasına kadar sorunsuz bir şekilde taşınmasını sağlayan bir süreçtir.

Bu hizmetin amacı, müşterilerin gereksinimlerini zamanında ve uygun maliyetle karşılanabilmesidir. Herkes bu hizmetten faydalanabilmektedir.

Lojistik Neden Önemlidir?

Lojistik, ürünlerin tedarik zinciri boyunca sağlam bir şekilde ve zamanında teslim edilmesi ticaret kavramının var olmasında beri büyük bir öneme sahiptir. Özellikle son yıllardaki gelişmeler ile e – ticaretin hayatımızda daha fazla yer almaya başlaması, lojistik hizmetinin daha önemli olmasına neden olmuştur.

Tedarikçiler, üreticiler ve perakendeciler, daha geniş bir üzün yelpazesinin daha hızlı ve daha uygun maliyetler ile yapılması için lojistik hizmetini tercih etmektedir. Bunun yanı sıra lojistik, çeşitli hizmetleri ile herkese yardımcı olmaktadır. Satıcıların ve ticaret yapanların yanı sıra herkes eşyalarını lojistik hizmeti ile taşıtabilmektedir.

Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

Lojistik faaliyetleri ile ilgili bir sıralama yapmak istersek;

  1. Depolama,
  2. Gelen nakliye,
  3. Giden nakliye,
  4. Sipariş karşılama,
  5. Filo yönetimi,
  6. Malzeme elleçleme,
  7. Envanter yönetimi,
  8. Talep planlaması.

Bazı firmalar, bu aşamaların tümünü birden yürütürken bazı firmalar ise sadece konu bazlı olarak hizmet vermektedir.

Depolama

Depolama sürecinde konu olan ürünler ve bilgileri, fiziki özelliklerine göre bir alanda ya da bina içerisinde depolanmaktadır. Fiziki mallara sahip olan her işletme için depolama işlemi gereklidir.

Gelen Nakliye

Söz konusu malların bir tedarikçiden alınarak firmaya getirilmesidir. Malzemeler tedarikçiden teslim alınarak yola çıkmak üzere firmaya getirilmektedir.

Giden Nakliye

Bu aşamada kullanıma hazır ürünler kullanıcılara ya da müşterilere teslim edilmek üzerek yola çıkmaktadır. Gelen ürünler bu şekilde karşı adrese teslim edilmek için çıkış yapmaktadır.

Sipariş Karşılama

Sipariş karşılama aşamasında mallar depolanır, sipariş edilen ürünler paketlenir ve müşterilere teslim edilir. Depolaması olan firmalar, sipariş karşılamayı isterlerse kendi depolarında yapabilmektedir.

Filo Yönetimi

Bu aşamada taşıma için kullanılacak olan kara, hava ya da deniz taşıtları belirlenir. Filo yönetimi ile bu araçların finansmanı, ruhsatları, kiralanması, bakımları, tedarik zincir yönetimi ve kaza yönetimi gibi durumlar ayarlanmaktadır.

Malzeme Elleçleme

Malzeme elleçleme, depolama alanında bulunan ürünler ve malların hareketleri kayıt edilmektedir. Bu aşama otomatik, manuel ya da yarı otomatik şekilde gerçekleşebilmektedir.

Envanter Yönetimi

Envanter yönetimi, tedarik zinciri için oldukça kritik bir süreçtir. Firmaların kar elde etmek için satmayı planladığı ürünler ve malları ifade edilmektedir. Bu aşamanın hatasız bir şekilde gerçekleşmesi gerekir.

Talep Planlaması

Ürünlerin hızlı ve güvenli bir şekilde teslim edilmesi için talep planlama süreci işlenir. Bu işlemin etkili şekilde yapılması, firma geliri için oldukça önemlidir.

Lojistik Taşıma Türleri Nelerdir?

Günümüzde lojistik için en önemli kavramlardan biri taşımadır. Taşıma, bir ürünün iki nokta arasındaki nakliye sürecidir. Lojistik taşıma türleri iki başlık altında incelenmektedir;

Unimodal Taşımacılık

  1. Denizyolu taşımacılığı,
  2. Karayolu taşımacılığı,
  3. Havayolu taşımacılığı,
  4. Boru hattı taşımacılığı,
  5. Demiryolu taşımacılığı,
  6. Nehir yolu taşımacılığı.

Multimodal Taşımacılık

  1. Kombine taşımacılık,
  2. İntermodel taşımacılık,

Lojistik firmaları her iki seçenekte de hizmet vermektedir. Unimodal taşımacılık, malların bir ya da birden fazla taşıma yollarından yalnızca biriyle taşınmasıdır.

Multimodel taşımacılıkta ise farklı taşıma türleri ve farklı taşıma araçları kullanılmaktadır. tek yükleme ile aynı taşıma aracı içerisinde olan ürünler, birden çok taşıma yöntemi ile taşınmaktadır. Bu taşıma çeşitleri, lojistik çeşitleri içinde önemlidir.

Diğer Lojistik Bilgiler

Hotline
+908502593431