T1 Nedir? T2 Nedir?
Ülkeler arasında günümüzde çok sık taşıma yapılmaktadır. Fakat uluslararası taşıma yapılabilmesi için lojistik firmalarının alması gereken bir takım belgeler bulunmaktadır. T1 ve T2 bu belgelerden ikisidir. Bu belgeler sayesinde transit sırasında gümrük işlemleri de daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu da zaman kaybının önüne geçmek için oldukça avantajlıdır. Peki T1 ve T2 nedir ve niçin kullanılır?
T1 ve T2 belgeleri, ortak transit rejimi ile anlaşmalı ülkeler arasında taşınan malların menşeileri hakkında bilgi vermek ve gümrük işlemlerin daha seri bir şekilde ilerlemesini sağlamak için kullanılmaktadır. Bundan dolayı uluslararası yapılan taşımlarda bu belgelerin alınması zorunludur. T1 ve T2 belgeleri hakkında öğrenmek istediğiniz konular için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Ortak Transit Rejimi Nedir?
Ortak transit rejimi, anlaşmalı ülkeler arasında yapılmak istenen taşımaların bir belge ile daha kolay olması için kullanılan bir sistemdir. Türkiye de 1 Aralık 2012 tarihinden bu yana Ortak Transit Sözleşmesi (OTS) bünyesinde Avrupa Birliği ve EFTA ülkeleri ile gerçekleştirilen transit işlemlerinde yer almaktadır.
T1 Belgesi Nedir?
Dış transit olarak da adlandırılan T1 belgesi, Menşei Avrupa Birliği olmayan malların taşınmasında kullanılmaktadır. Örneğin Türkiye’den Avrupa ülkelerine giden malları taşımak için T1 belgesinin olması gerekmektedir.
T2 Belgesi Nedir?
T2 belgesi, Avrupa Birliği üyesi olan bir ülkeden bir diğerine taşınan malların transit edilmesinde kullanılmaktadır. Mesela hem Almanya hem de Yunanistan Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerdendir. Bu ülkeler arasında yapılan transit işlemlerinde T2 belgesi kullanılmaktadır.
T1 ve T2 Belgelerinde Hangi Bilgiler Yer Almaktadır?
T1 ve T2 belgelerinde bulunması gereken bilgiler vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Gümrük Müdürlüğü Mührü,
- Çıkış Kapısı,
- Gönderici Unvanı,
- Alıcı Unvanı,
- Mal Cismi,
- Net Tonaj,
- Brüt Tonaj,
- Ürünün GTİP Kodu,
- Asıl Taşıyan Sorumlu,
- Alt Taşıyıcı Unvanı,
- Gittiği Ülke,
- Beyan Numarası,
- Çıkış Kapısı Zamanı,
- Gümrük Memurunun İmzası,
- İmzalayan Yetkili.
T1 ve T2 Hangi Ülkelerde Geçerlidir?
T1 ve T2 belgeleri ortak transit rejimi ile anlaşmalı olan ülkelerde geçerlidir. Bu anlaşmalı ülkeler arasında Avrupa Birliği’nden 27 ülke, EFTA (Norveç, Lihtenştayn, İsviçre ve Andorra), Türkiye, Sırbistan ve Makedonya yer almaktadır.
T1 ve T2 Belgeleri Zorunlu Mudur?
T1 ve T2 belgeleri, uluslararası taşımacılıkta oldukça önemlidir. Ancak bu belgeler yoksa da gümrük vergilerini garanti eden eşdeğer bir transit belgesi bulundurmak zorunludur. TIR Karnesi, ATA Karnesi ya da ulusal transit belgelerinden biri kullanılarak da taşıma yapılabilir. Fakat bu belgelerin ilgili ülkenin mevzuatlarına uygun olması gerekmektedir.
T1 ve T2 Hazırlamak İçin Hangi Evraklar Gereklidir?
T1 ve T2 hazırlamak için malı tanımlayan bir belgenin olması şarttır. Bunlar fatura, ihracat ya da ithalat belgesi ve CMR ille yapılabilmektedir. Bunun dışında hareket varış gümrüğü ve güzergah gibi bilgiler de gerekli olmaktadır. Bununla birlikte serbest bölgelere yapılacak beyanlarda ek evraklar da istenebilmektedir.
Kısaca T1 ve T2 belgeleri, uluslararası yapılan taşımalarda anlaşmalı ülkeler arasında gönderilen malların menşeilerini belirlemek ve gümrük işlemlerinin daha seri bir şekilde halledilmesini sağlamak için kullanılmaktadır.
Bu belgelerin geçerli olduğu anlaşmalı ülkelerden biri de Türkiye’dir. Bu nedenle Türkiye’den ihraç edilen malların Avrupa Birliği’ne gönderilmesi için T1 belgesine ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla Lojistik firmaları için bu belgeler oldukça önemlidir.
T2 belgesi ise Türkiye’yi kapsamamaktadır. Sadece Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler arasında taşınan malların transitinde T2 belgesine ihtiyaç duyulmaktadır.